Let op: Dit is het publieke gedeelte van de kennisbank. Gebruikers kunnen inloggen om meer documenten ten zien.

BURGERNET

Wat is Burgernet?
Burgernet is een unieke samenwerking tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te vergroten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven. Vrijwel alle gemeenten in Nederland zijn aangesloten bij Burgernet.

Hoe werkt Burgernet? 
De politie kan een Burgernetactie starten na bijvoorbeeld een melding van een inbraak, beroving of vermissing van een persoon. Burgernetdeelnemers in de buurt ontvangen een spraak- of sms-bericht met het verzoek uit te kijken naar een persoon, of een voertuig. Deelnemers kunnen informatie rechtstreeks doorgeven aan de politiemeldkamer, via het gratis Burgernetnummer 0800-0011. Die informatie wordt direct doorgegeven aan politie in de buurt. Na afloop ontvangen alle deelnemers bericht over het resultaat van de Burgernetactie. 

Wanneer wordt Burgernet ingezet?
Burgernet wordt ingezet bij dringende zaken waarbij een duidelijk signalement beschikbaar is. Bijvoorbeeld bij:

  • diefstal of inbraak;
  • doorrijden na een aanrijding;
  • beroving;
  • vermiste personen.

Waarom deelnemen aan Burgernet?
Door samen te werken met gemeente en politie helpen burgers mee om hun buurt veilig te houden. Daarom is er Burgernet. Hoe meer mensen aan Burgernet deelnemen, hoe groter de kans dat de politie snel een verdachte of een vermist persoon kan opsporen.

Burgernet in Noord-Holland
Burgernet is in 2011 geintroduceerd in Noord-Holland. Alle gemeenten in NH doen mee. Het aantal deelnemers in Noord-Holland Noord bedroeg begin 2014 ruim 8%. Het SIV NH  is samen met de politie NH en bureau Burgernet Noord-Holland programmatisch verantwoordelijk.

 

 

Categoriëen

LINKS