GEMEENTEN IN DE KOP VAN NOORD-HOLLAND SLUITEN HENNEPPANDEN EERDER

02/02/2016

Ook niet voor andere zaken die in verband met hennepteelt verboden zijn. In die gevallen wordt het pand meteen gesloten. Dat hebben de gemeenten Den Helder, Texel, Hollands Kroon en Schagen op donderdag 28 januari vastgesteld in het Driehoeksoverleg, het overleg tussen de gemeenten, de politie en het Openbaar Ministerie.

Tot nu toe werd, bij constatering dat er in een woning een hennepplantage was of wanneer vanuit een pand gehandeld werd, eerst gewaarschuwd. Met het aangescherpte beleid wordt een pand direct gesloten bij het aantreffen van minimaal 50 gram of meer dan twintig hennepplanten. Geen waarschuwing meer dus. Daarnaast wordt een hennepplantage uiteraard geruimd en de kosten op de veroorzaker verhaald.

“Het lijkt misschien makkelijk en snel geld verdienen, maar de risico’s zijn enorm. Neem alleen maar het brandgevaar dat optreedt, of de straffen die staan op drugs-gerelateerde delicten. Daarnaast moet je, als gemeente, vaak alsnog de stroom betalen, kan een woningbouwcorporatie de huurovereen-komst ontbinden en ben je vaak niet direct af van criminelen die de plantage hebben ingericht. Met dit beleid willen we de wijken en buurten veiliger maken”, aldus burgemeester Koen Schuiling van Den Helder en voorzitter van het Driehoeksoverleg. 

Nieuws

Op 6 april 2017 tekende burgemeester Mirjam van 't Veld van de gemeente Amstelveen een convenant voor het tegengaan van identiteitsfraude, samen met diverse andere Noord-Hollandse burgemeesters en betrokken partners.