SIVNH GAAT CRIMINALITEIT IN VASTGOED TEGEN

26/09/2016

De schade aan de gehuurde panden is vaak groot en verhuurders of eigenaars draaien veelal op voor de rekening. Politie Noord-Holland gaat nu samenwerken met makelaars en gemeenten om zo vroegtijdig de georganiseerde criminaliteit die gebruik maakt van vastgoed aan te pakken.

Met de ondertekening van het zogenoemde ‘Stoplichtconvenant’ op maandag 26 september hopen makelaars, politie en gemeenten in Noord-Holland een vuist te maken tegen illegale praktijken in woningen en bedrijfspanden.

Aanvullende screening
Met het Stoplichtconvenant tekenen de gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard, Purmerend en Zaanstad, samen met de politie Noord-Holland en makelaarsverenigingen NVM-MVA en VBO Makelaars voor een strengere screening van kandidaat-huurders. Ernst-Jan Molenkamp, mede-initiatiefnemer namens de politie: “Het convenant maakt het makelaars mogelijk om - naast de eigen, interne toets - een aanvullende screening aan te vragen bij de politie. Na raadpleging van de politieregisters wordt door de politie een advies voor de makelaar opgesteld: groen (geen bezwaar) of rood (negatief advies). Bij een negatief advies worden door de politie geen verdere gegevens verstrekt. Alleen bij groen licht wordt het pand ook daadwerkelijk verhuurd.”

Informatiepositie waardevol
“Bij de screening door de politie wordt onderzocht of het aannemelijk is of kan worden dat de kandidaat-huurder over wie advies wordt aangevraagd, betrokken is bij misdrijven. Daarnaast wordt ook gekeken naar de achtergrond van de eventuele relaties van die huurder maar ook naar de betreffende makelaar. Dat maakt het convenant voor onze informatiepositie waardevol”, aldus het hennepteam Noord-Holland eveneens nauw betrokken bij de invoering van het Stoplichtconvenant.

Verplicht inschrijven gemeente
Bij het ondertekenen van de huurovereenkomst wijst de makelaar de huurder op zijn verplichting zich in te schrijven bij de gemeente op het betreffende adres. De makelaars leveren de gegevens van de huurder ook zelf bij de gemeente aan, waarop de gemeente controleert of de huurder zich ook daadwerkelijk heeft ingeschreven op dat adres. Als dat niet zo is dan zal de gemeente een adresonderzoek starten.

Misdaad mag niet lonen
De betrokkenheid van de politie bij het Stoplichtconvenant past binnen de aanpak van ondermijnende criminaliteit en mogelijke facilitators. Misdaad mag niet lonen!

Nieuws

Op 6 april 2017 tekende burgemeester Mirjam van 't Veld van de gemeente Amstelveen een convenant voor het tegengaan van identiteitsfraude, samen met diverse andere Noord-Hollandse burgemeesters en betrokken partners.