SAMEN STRIJDEN TEGEN IDENTITEITSFRAUDE

12/04/2017

 

Burgemeester Mirjam van ’t Veld: “Een student met een wietplantage op zijn naam. Of echtparen die net doen of ze gescheiden zijn en vervolgens een beroep doen op diverse toeslagen. Of mensen die onder de naam van iemand anders subsidies aanvragen of rekeningen openen. Mensen worden steeds inventiever. Overal waar we te maken hebben met geld, subsidies of toeslagen komt adres- en identiteitsfraude voor. Om de strijd tegen identiteitsfraude aan te gaan moeten we meer samenwerken en kennis en ervaring delen.”

Een deel van identiteitsfraude wordt veroorzaakt door onjuiste inschrijvingen in de Basisregistratie personen (BRP). De BRP is sinds 1 januari 2010 de aangewezen registratie van persoonsgegevens voor de gehele overheid en de afnemers zijn verplicht deze gegevens te gebruiken. Gaat het mis bij die inschrijving in de BRP, dan ondervinden de afnemers waaronder bijvoorbeeld de belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank of het Centraal Justitieel Incassobureau daar hinder van.

Uit een onderzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) blijkt dat identiteitsfraude zorgt voor een jaarlijkse schade van 350- 400 miljoen euro.

Deelnemende gemeenten zijn:
Alkmaar
Amstelveen
Beemster
Beverwijk
Amsterdam
Diemen
Haarlem
Haarlemmerliede/Spaarnwoude
Haarlemmermeer
Hollands Kroon
Hoorn
Huizen
Koggenland
Medemblik
Opmeer
Ouder Amstel
Purmerend
Texel
Uithoorn
Velsen
Zaanstad
Zandvoort

Partners:
Dienst Wegverkeer
Immigratie- en Naturalisatiedienst
Koninklijke Marechaussee
Nationale Politie, eenheid Noord-Holland en eenheid Amsterdam
Openbaar Ministerie Noord-Holland en het Openbaar Ministerie Amsterdam

Nieuws

Op 6 april 2017 tekende burgemeester Mirjam van 't Veld van de gemeente Amstelveen een convenant voor het tegengaan van identiteitsfraude, samen met diverse andere Noord-Hollandse burgemeesters en betrokken partners.